august 10, 2008

09. august Katus kerkib ja hooldustöö algas.


Vana kelder on suurema jao sarikaid peale saanud, jäänud on kolm viimast veel panna. Käisin uurimas, millist katusekattematerjali tuleks osta, et oleks lihtsam paigaldada, sobiks loodusesse ja hind rahakotile vastuvõetav. Tegu on viilkatusega, kokku 100 ruutmeetrit ja saab panna ka suuremaid tahvleid. Aga selleni läheb veel üksjagu aega. Enne teeme viiluotsad ära ja katame kogu katuse servatud laudadega. Seest vaadates jääb korralik katuslagi. Kujutan juba ette, kuidas kevadel selle herilased vallutavad, sest neid jätkub igal aastal nii matkaonni kui välikempsu.

Hakkasin kuusekultuure hooldama. Alustasin kõige pisematest, sel kevadel istutatud taimedest. Kuna põllud said talvel võsast korralikult puhastatud, siis pole olukord praegu kõige hullem. Raskem on taimede leidmine, sest kõigi ladvad ei paista rohu seest välja. Tuleb istutamise järgi aimata, kus järgmine taim on, siis rohus sobrada, taim nähtavale saada ja alles siis kettaga rohi maha niita. Kui juhtub, et tera riivab mõnda kuuselatva, olen õnnetu. Istutasime talgute korras ja kuna mõni tegi seda tööd elus esimest korda, siis pole alati kindel, et kõik taimed kasvama lähevad. Õnneks leidsin kuivanud kuuski vaid 2 tk. Kraavide ääres on ka lepa-, paju- ja toomingavõsusid, need on praegu pehmed ja kerge maha niita. Aega võtab see töö palju. Arvestasin täna tehtud maalapi järgi, et selle aasta kultuurile kulub samas tempos 9-10 päeva. Eelmise kevade kuusekultuuri hoolduseks kindlasti veel teist samapalju ja kolme aasta tagune vajab kindlasti mõningast ülekäimist, kuna see on istutatud endisesse lepikusse. Lepavõsa aga on visa ja võitlus temaga näitab, kes peale jääb, kas lepp või kuused ja mina.

Mõtlen hooldustöid tehes, et kas jälle algab PRIA toetuste puhul see jant, et töid ei tohi alustada enne, kui taotlus vormistatud on. Siiani pole veel tingimused teada. Kuni neid välja töötatakse ja ükskord taotlusi vastu võtma hakatakse, jääksin mina küll töödega jänni. Millegipärast arvatakse, et tööd tellitakse kelleltki teenusepakkujalt. Mina tahan oma metsa ise hooldada (kuni suudan) ja seepärast pean arvestama parajalt pika ajavaruga. Aeg oleks pidada arvestust perioodide kaupa, mitte kuulutada üksainus ühisstardi kuupäev. Uhh, küll tahaks kord kamba ametnikke päevaks metsa meelitada ja neid õhtuni seal sitikate ja parmude seltsis koolitada.

1 kommentaar:

Lifes of the Womans ütles ...

The blog cleared my mind about what I want for myself. It is a must-read. Highly appreciable.
Raiejäätmete müük