august 19, 2008

19. august Rõõmupäev!

Eesti mees on olümpiavõitja! Mulle helistas üle 80 aastane külamemm ja soovis õnne, endal rõõmupisarad silmis ja nutt kurgus. Täna on eestlaste pidupäev. Ja Tallinnas on öölaulupidu.

Ilus päev oli ka metsas. Enne, kui kiirustasin koju televiisori ette kettaheite finaali ülekannet vaatama, jõudsin mitu teed ja sihti puhtaks niita. Töömees kopsis keldri katust ja seegi saab nädala lõpuks aluskatte peale. Põllumehed tulid kombainidega ja hakkasid otra lõikama. Konnakotkad olid kohal ja sõid end õhtuks vist kurguni rammusaid hiiri täis.

Kuigi täna pildistatud seenepoisid pole just pidupäeva kohased tegelased, on nad ikkagi kordumatud. Mõne päeva pärast pole nad enam sellised kui täna. Et tegu on metsikult kasvavate šampinjonidega, siis tahan neid ka lugejatele näidata. Ka mulle oli üllatuseks, et leidsin nad sihi kõrvalt kraavilohust puude alt. Küllap oli oma osa nende seente kasvamahakkamisel hobustel, kellega tehti suurem osa talutöödest. Tean samas ka teist metsšampinjoni kohta, aga seal on nad tavaliselt hilisemad ilmujad. Augustis pole neid varem näha olnud. Maitsvad söögiseened. Lisaks muudele tunnustele, mis eristavad neid valgest kärbseseenest, levitavad nad aniisilõhna.


Kommentaare ei ole: